Kärkölän kehittämistä ilman puoluesidonnaisuuksia

Kärkölä-ryhmää ohjaa vahva tahto yhteistoimintaan ja kunnan elinvoimaisuuden lisäämiseen.

Kun Kärkölän tyrmäävä vaalitulos oli 2017 keväällä selvinnyt, olin itsekin aika ihmeissäni ryhmäni (Kärkölä-ryhmä) menestyksestä! Suurin osa äänestäneistä kuntalaisista olikin siis samaa mieltä kanssamme! Kärkölän asiat piti saada kuntoon ja kunnan hallinto sille mallille, että voidaan suunnitella ja toteuttaa kunnan kehittämistä. Ainaisen kurjistuspolitiikan oli loputtava, ja Lahteen emme halunneet liittyä! Kärkölä-ryhmä liittää yhteen meitä erilailla ajattelevia ihmisiä, yhteistä on vahva tahto yhteistoimintaan kunnan elinvoimaisuuden lisäämiseksi ja puoluepoliittisten intohimojen poissaolo.

Kuntapolitiikassa on kautta Suomen itsenäisen historian olemassa esimerkkejä siitä, miten päätöksenteossa on voitu unohtaa ahdas puoluepolitikointi ja lähteä koko joukolla ajamaan kunnan etuja. Esimerkiksi hyvän tuttavani isosetä oli aikanaan Nurmijärven Palojoella tunnettu kommunisti, joka ihmisläheisellä, ahkeralla ja pyyteettömällä valtuustotoiminnallaan sai koko kylän hyvien yhteisten tavoitteiden taakse. Niin täällä Kärkölässäkin kapitalisti ja tehtaan patruuna Markku Koskinen parin ihmisen kanssa perusti tämän ryhmän, jonka ajatusten innoittamana itsekin (vanha ay-aktivisti) liityin mukaan!

Mielestäni olemme onnistuneet hyvin näin lyhyessä ajassa, vaikka yksi ”vanhan vallan” edustaja valtuustokauden alussa olikin sitä mieltä, ettemme tulisi kokemattomina saamaan mitään aikaiseksi.

Meidän niskaan on pudonnut isot asiat: koulut liikuntatiloineen on laitettu rakentumaan, kunnan hallintoa on pitänyt vahvistaa vuosien säästölinjan jälkeen, kunnan hallinnon lakisääteistä digitalisointia on täytynyt alkaa rakentaa (sekin olisi pitänyt aloittaa jo aikaisemmin), nuorten ja lapsiperheiden ongelmia sekä työttömyyttä on pitänyt alkaa hoitaa! Edellä mainitut asiat ovat vaatineet henkilöstön lisäämistä. Olemme tehokkaasti alkaneet käyttämään erilaisia hankerahoituksia hyväksemme eli valtion ja EU:n rahaa. Aikaisemmin kunnan viranhaltijoilla ei riittänyt aikaa ja innostusta esimerkiksi hankerahoitusten hakemiseen, tehtiin karrikoidusti sanoen vain viran edellyttämä välttämätön työ.

Kärkölä-ryhmän työn perusperiaate on keskustella kaikki asiat ”halki”. Tämä on varmaan puoluesidonnaisille ihmisille vierasta, puoluejärjestöhän se päättää mitä mieltä ollaan. Ryhmämme on pitänyt lähes jokaisena sunnuntaina klo 18 alkaen palaveria, johon ovat osallistuneet ne jotka ehtivät. Kokoukset ovat olleet koko kauden kaikille kuntalaisille avoimia.

Nyt meillä on Kärkölässä oikein Pormestari, jonka parina toimii kansliapäällikkö (heidän yhteenlaskettu palkkansa on suunnilleen sama kuin ennen oli kunnanjohtajalla). Äänestäjät tulevat sitten päättämään jatkuuko Koskisen Markun pesti, ei suoralla vaalilla vaan niin, että saako ryhmämme tarpeeksi valtuutusta, koska me haluamme jatkoa pormestarille.

Olen entisenä urakkatimpurina ja Helsingin Kirvesmiesten ammattiosaston pitkäaikaisena puolueisiin kuulumattomana sihteerinä seurannut sivusta Kärkölän poliittisen vasemmiston pikkupolitikointia. Työväenliikkeen näkyvimmät edustajat ovat lähteneet ns. vaistovaraisen liikkeen kelkkaan mm. homekouluasiassa, kun Kärkölä-ryhmä taas halusi mahdollisimman nopeasti ratkaista ongelmat koulujen käyttäjien parhaaksi. Näin vahvistui käsitykseni pysyä erossa puolueista.

Seppo Eerola

kunnanvaltuutettu, kuntavaaliehdokas, eläkeläinen, kirvesmies

Kärkölän kehittämistä ilman puoluesidonnaisuuksia kuva