Näyttelytilat Kärkölään, kirjastoa vaalittava

Haluan osaltani edistää kulttuuripalvelujen tuomista kuntalaisten ulottuville. Tulevasta uudesta kirjastosta pitää tehdä asukkaiden virkistys- ja olohuone. Kuntaan tarvitaan myös ympärivuotinen näyttely- ja toimitila kulttuurin ja harrastusten tukemiseksi.

Olen mukana kunnan työryhmässä, joka laatii Kärkölälle kulttuuriselvitystä. Tavoitteenamme on edistää kulttuuritoimintaa, koota kunnan kulttuuritarjonta verkkoon, saattaa kulttuuritoimijoita yhteistyöhön ja tutkailla menneitä. Haluamme Kärkölään ja kärköläläisille lisää elinvoimaa, vetovoimaa ja yhteisöllisyyttä!

Kulttuurin kenttä on tietysti tavattoman laaja. Kirjallisuus, elokuvat, kuvataide, lastenkulttuuri, teatterit, musiikki, tanssi, valokuvat jne. ovat kulttuuria. Meillä Kärkölässä on kirjailijoita, kuvataitelijoita, valokuvaajia, runonlausujia, muusikkoja, erilaisia kulttuurin työläisiä ja harrastajia. Meillä on tietysti kirjasto, jopa elokuvateatteri, kotiseutumuseo sekä kesäinen Huovilan puisto kulttuuritapahtumien näyttämönä.

Kärkölän kulttuurihistoria on rikas ja minulle myös rakas. Mutta ei niin hyvää, etteikö asioita voisi parantaa. Tarkkasilmäiset ovat jo havainneet, ettei Kärkölän vuonna 2017 hyväksytyssä strategiassa edes mainita sanaa kulttuuri. Kuitenkin kulttuuri tulee nähdä osana kunnan hyvinvointipalveluja.

Kärkölään perustettiin ensimmäinen kirjasto jo vuonna 1870. Nyt olemme saamassa uuden kirjastotilan, kun yhtenäiskoulun toinen vaihe valmistuu ensi vuonna. Uusi kirjasto ei ole suuren suuri, mutta se on nykyistä sokkeloista kirjastoa selkeämpi. Nyt on tärkeä varmistaa, että kirjasto saa digiajan tietovälineet, lastenosaston, hyvän lukusalin ja riittävän henkilöstön. Näin varmistamme, että kirjastosta muodostuu myös kuntalaisten olohuone.

Vanhan kirjaston vapautuessa sille voi kehitellä uutta käyttöä. Kärkölästä puuttuu näyttelytila. Kuitenkin kunnassa on useita ammatti- ja harrastetaitelijoita, joiden töitä olisi sekä hyvä että kiva saada säännöllisesti näytille. Vanhasta kirjastosta voisi muodostaa näyttelytilan sekä kokoontumispaikan järjestöille jne. Tällaisena vanha kirjasto palvelisi sekä kulttuuri- että harrastustoimintaa.

Leena Reiman

Näyttelytilat Kärkölään, kirjastoa vaalittava kuva