Mitä poliittinen sitoutumattomuus minulle merkitsee?

Sitoutumaton ja aktiivinen Kärkölä-ryhmä oli minulle mahdollisuus lähteä ehdolle kuntavaaleissa.

Olen ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa ja valitsin Kärkölä-ryhmän ensisijaisesti poliittisen sitoutumattomuuden ja ryhmän aktiivisen otteen takia. Pohdin aikanaan pitkään, lähdenkö mukaan kuntapolitiikkaan ja ehdolle vaaleihin. En saanut ajatusta ehdokkuudesta pois mielestäni ja yleensä siitä tietää, että asialle on tehtävä jotain. Jos asioille ei tee mitään, voi jäädä kaduttamaan. Enkä halunnut elää seuraavaa neljää vuotta siten, että miettisin aika-ajoin: “olisiko kuitenkin pitänyt…”. Ajatus paremmista vaikutusmahdollisuuksista sekä halu edistää kunnan ja kuntalaisten asioita veivät voiton.

Kaikki muuttui konkreettiseksi ennakkoäänestyksen alettua. Myönnän, että äänestyksen alkaminen jännitti. Mukana osa ensikertalaisen jännitystä ja sitä, onko varmasti tullut tehtyä oikeita asioita haastavassa kampanjassa. Lopulta kuntalaiset päättävät kampanjan onnistumisesta minun ja muiden tämän ryhmän edustajien puolesta meneillään olevissa kuntavaaleissa.

Tällä hetkellä olen enemmän kuin tyytyväinen Kärkölä-ryhmän toimintaan ja minun on ollut todella helppo päästä sisään jo pelkästään viikoittaisten ryhmäkokousten ansiosta. Ilmapiiri on neuvotteleva ja kaikkien mielipiteet otetaan huomioon. Mielipiteiden perusteella muodostetaan tarvittaessa yhteistyössä kompromissi tai valitaan vaihtoehdoista sopivin.

Mielestäni poliittisesti sitoutumattoman ryhmän vahvuus on juuri siinä, ettei tarvitse kantaa puolueelle valtakunnan politiikasta tulevaa taakkaa tai perustaa ratkaisujaan jollekin tietylle ideologialle. Sitoutumattomuus antaa jo nimensäkin puolesta paljon vapauksia ja on mielestäni paras vaihtoehto kuntapolitiikkaan ylipäätään. Etusijalla pitää olla kunnan kehittäminen, ei ideologia. Enkä oikeasti edes tiedä, mitä puoluetta kannattaisin, jos tätä ryhmää ei olisi. On aivan eri asia olla sitoutumattoman ryhmän listoilla kuin sitoutumattomana puolueen listoilla.

Meidän ei kannata, eikä tarvitsekaan ottaa kantaa sellaisiin asioihin, joita ei kuntatasolla pysty päättämään. Voimme keskittyä pelkästään Kärkölän kehittämiseen. Meille ehdokkaille on annettu vapaus toimia yksilöinä ilman ryhmäkuria, jota puolueissa monesti harjoitetaan. Se voi hankaloittaa joidenkin päätösten tekemistä, mutta mielestäni antaa yksilölle sen vapauden, joka motivoi tekemään asioita ryhmän eteen. Voimme oikeasti kuunnella kuntalaisia ja ottaa toiveet huomioon.

Ryhmässämme on paljon talkoohenkeä ja juuri sellaista aktiivisuutta, mistä pidän ja joita itsekin haluan edustaa. Maailmasta löytyy paljon puhetta ja suunnitelmia, mutta niistä ei ole mitään hyötyä, ellei tee asioiden parantamiseksi konkreettisesti mitään. Tämä ryhmä tekee, kaikki Kärkölän parhaaksi. Jätetään politiikka sivummalle ja hoidetaan asiat oikeasti kuntoon! Myös positiivinen kehittämisen ilmapiiri on hieno asia, ollaan aloitteellisia, eikä keskitytä valittamiseen.

Päättyvällä kaudella Kärkölä-ryhmän etu on tietenkin ollut se, että sillä on ollut valtuustossa yksinkertainen enemmistö. Päättävässä asemassa tulee mukana myös vastuu ja enemmän vastustusta. Toivon, että kuntalaiset näkevät kaikki kuluneen kauden aikaansaannokset ja muistavat menneen. Äänestäkää aktiivisesti, minä äänestin jo. Jokaisella äänellä on merkitystä.

Jatketaan matkaa yhdessä!

Jani Kuronen
Kuntavaaliehdokas

Mitä poliittinen sitoutumattomuus minulle merkitsee? kuva