Kirsikkapuisto Huovilaan

Huovilan puisto on Kärkölän kesäinen kulttuurikehto sekä tärkeä virkistys- ja matkailukohde. Huovilassa järjestetään tapahtumia, näyttelyitä, kesäteatteria, kasvikierroksia ja siellä voi myös rauhassa käyskennellä tutustumassa puistoon ja kotiseutumuseoon.

Olen vuosien varrella ollut eri tavoin mukana Huovilan elämässä. Olen ystävän kanssa pitänyt puistossa pientä myymälää ja ollut hankekoordinaattorina puiston kehittämisessä. Parikymmentä vuotta sitten ideoin Valon ja Musiikin illan, jota vapaaehtoiset ja kunta ovat kunniakkaasti pyörittäneet vuosikausia. Ensimmäinen Valon ja Musiikin ilta järjestettiin 19.10.2001. Käyn myös puistossa säännöllisesti. Tätä taustaa vasten rohkenen myös esittää joitakin Huovilan kehittämiskohteita.

Ensinnäkin Huovila kaipaa vahvaa kaupallista puutarhatoimijaa. Sitä yritettiin pari vuotta sitten, mutta puiston toimijoiden kemiat eivät vielä kohdanneet.

Nykyisin Huovilasta voi pienimuotoisesti ostaa puiston alkuperäisiä kasveja. Puutarhanhoito on kuitenkin Suomessakin megatrendi ja Huovilasta voisi kehkeytyä puutarhaosaamisen merkittävä keskus. Kunta voisi hyvinkin ottaa tehtäväkseen etsiä vahvan ja osaavan puutarha-alan toimijan kumppanikseen.

Toisekseen toivoisin pientä piristystä puiston valikoimaan. Huovilan länsilaidalle, likelle sisäänkäyntiä, sopisi kirsikkapuisto.

Puiston perustaja, insinööri Carl Constantin Collin toi 1800-luvun lopulla Huovilaan kasveja ja puita mm. Saksasta, Ruotsista ja Venäjältä. Lisäksi hän matkusti maapallon ympäri pari kertaa. Hän kävi myös Japanissa, mistä todistuksena on mm. Collinin ottama valokuva Japanin pyhästä vuoresta Fujiyamasta. Uskon, että kirsikkapuisto jatkaisi hyvällä tavalla Collinin luomaa puutarhaperinnettä. Tämä hanke voisi kiinnostaa Japanin Helsingin lähetystöäkin.

Huovilan puisto on Kärkölälle haastava tehtävä, jonka kehittämiseen tarvitaan myös kuntalaisten tukea ja ideoita.

Leena Reiman

Kirsikkapuisto Huovilaan kuva